14/07/2025

AANSCHERPING VLAAMS MIGRATIEBELEID VOOR HOOGGESCHOOLDEN EN MIDDENGESCHOOLDEN

In het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 zet Vlaanderen in op arbeidsmigratie van buiten de EU als sluitstuk voor een arbeidsmarktbeleid dat onder andere gericht is op het invullen van tekorten op de Vlaamse arbeidsmarkt. Hiervoor wordt de nadruk gelegd op hooggeschoolde kennismigratie en op een dynamische lijst van middengeschoolde knelpuntberoepen die een meerwaarde hebben voor de Vlaamse economie en samenleving.

Vlaanderen zet verder in op het vermijden van fraude en misbruik en op het verkorten van doorlooptijden bij de aanvragen voor gecombineerde vergunningen (single permits) voor hooggeschoolden.

 

Wat kunnen werkgevers in Vlaanderen die personeel van buiten de EU willen aantrekken concreet verwachten?

 

Grotere inzet op bestrijding van fraude en misbruik

Er zullen meer inspecteurs worden aangesteld bij de Vlaamse sociale inspectie.

De administratieve boetes bij inbreuken zullen worden verhoogd.

Er zal een systeem van data-gedreven fraude-detectie worden opgezet.

 

Nadruk op arbeidsmigratie van hooggeschoolden

Aanvragen voor gecombineerde vergunningen voor hooggeschoolden worden prioritair behandeld met een verwerkingstijd van maximaal 15 dagen door het Vlaams gewest.

Hooggeschoolden die een functie op een niveau uitoefenen waarvoor geen hooggeschoold diploma vereist is, komen niet langer in aanmerking voor een gecombineerde vergunning voor hooggeschoolden. Voor hen kan nog wel in andere categorieën een gecombineerde vergunning worden aangevraagd, maar daaraan zijn meer voorwaarden verbonden.

 

Strengere regels voor gecombineerde vergunningen in de categorieën ‘middengeschoolde knelpuntberoepen’ en ‘overige’

Gecombineerde vergunningen zullen alleen nog maar voor middengeschoolden kunnen worden aangevraagd, niet voor kortgeschoolden (VKS2). Een uitzondering hierop zijn de seizoenarbeiders.

In de categorie ‘overige’, moet de werkgever aantonen dat de vacature minimaal 9 weken is gepubliceerd in gedeeld beheer op de website van de VDAB en EURES in de periode van 4 maanden voorafgaand aan de aanvraag voor gecombineerde vergunning. Daarnaast wordt van de werkgever verwacht dat een uitgebreid dossier wordt overlegd met betrekking tot de geleverde inspanningen iemand in België te vinden, waarbij wordt gemotiveerd waarom kandidaten die zich aanboden niet geschikt zijn en waarom werkplekleren niet mogelijk Is.

Voor niet- EU onderdanen in een knelpuntberoep waarvoor een structureel tekort bestaat, blijft de mogelijkheid bestaan om een gecombineerde vergunning aan te vragen, maar slechts als het om middengeschoolde kandidaten gaat.  De Vlaamse minister van Werk en Sociale Economie stelt hiervoor elke twee jaar een lijst op, waarop op dit moment 29 beroepen staan. Het gaat dan met name om beroepen in de sectoren bouw, vervoer, verzorging, onderhoud van voertuigen en machines, installatie en onderhoud van elektrische installaties en voeding.

Voor de knelpuntberoepen vermeld op de lijst van de minister hoeft men niet aan te tonen dat er geen geschikte kandidaat op de Belgische markt kan worden gevonden, waardoor voor deze knelpuntberoepen relatief eenvoudig een gecombineerde vergunning kan worden verkregen. Wel moet kwalificatie van de werknemer voor de specifieke functie worden aangetoond.

 

Betere informatieverstrekking aan arbeidsmigranten over hun rechten en plichten op de arbeidsmarkt en in de samenleving om hen zo te beschermen tegen uitbuiting en hun rechtspositie te verbeteren

Werkgevers zullen worden gesensibiliseerd om zorgvuldig om te gaan met de tewerkstelling van arbeidsmigranten en zullen worden gesanctioneerd bij vastgestelde overtreding.

 

Gezien de aanscherping van de Vlaamse migratieregels en het verhoogde toezicht, wordt het alsmaar belangrijker om zich goed te informeren bij het tewerkstellen van derdelanders in Vlaanderen.

Pro-Pay kan assisteren met het aanvragen van verschillende types gecombineerde vergunningen en arbeidskaarten voor niet-Europese werknemers.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie en begeleiding via legal@propay.be.





Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)