23/03/2020

Coronavirus (Covid-19): Belgische maatregelen i.v.m. tewerkstelling

In deze uitdagende tijden zetten we graag een aantal mogelijke steunmaatregelen voor u als werkgever op een rijtje. We vestigen uw aandacht op het feit dat de hieronder vermelde maatregelen enkel betrekking hebben op de tewerkstelling van uw werknemers. Het is met andere woorden mogelijk dat u nog voor andere steunmaatregelen in aanmerking komt die gerelateerd zijn aan vennootschapsbelasting, BTW of andere. Verder kunnen we niet genoeg benadrukken dat de Belgische regering deze maatregelen quasi dagelijks aanpast. Deze nieuwsbrief geeft de stand van zaken op 23 maart 2020 weer.

Tijdelijke werkloosheid

Onder bepaalde voorwaarden kan u voor werknemers die u niet langer volledig of gedeeltelijk tewerk kan stellen, een uitkering tijdelijke werkloosheid aanvragen. Of, wat en hoe is te bekijken op een case by case basis, dus bij vragen kan u contact opnemen met uw Payroll Business Partner bij Pro-Pay. Samen met het juridische departement van Pro-Pay zal hij of zij bekijken welke maatregelen er mogelijk zijn en welk proces er gevolgd dient te worden.

Bedrijfsvoorheffing

U kan twee maanden uitstel van betaling van de bedrijfsvoorheffing krijgen.

  • Betalingstermijn bedrijfsvoorheffing februari 2020 verlengd tot 13 mei 2020
  • Betalingstermijn bedrijfsvoorheffing maart 2020 verlengd tot 15 juni 2020
  • Betalingstermijn bedrijfsvoorheffing 1ste kwartaal 2020 verlengd tot 15 juni 2020
Indien u gebruik wenst te maken van deze mogelijkheid tot uitstel van betaling, dan vragen wij u uitdrukkelijk om contact op te nemen met uw Payroll Business Partner.  

Naast dit uitstel van betaling kunt u ook een aanvraag indienen om vrijstelling te krijgen van nalatigheidsinteresten of kwijtschelding van boetes, of een afbetalingsplan vragen. Zo’n aanvraag moet ingediend worden vóór 30 juni 2020. Let op: dit gebeurt niet automatisch! Contacteer uw Payroll Business Partner voor assistentie.

Sociale zekerheid

Wat de werkgeversbijdragen betreft voor de sociale zekerheid zijn er verschillende maatregelen van toepassing. Voor ondernemingen die op bevel van de overheid moeten sluiten geldt er een automatische vrijstelling van bijdragebetaling tot 15 december 2020. Ondernemingen die niet onder deze verplichte sluiting vallen maar wel hinder ondervinden van de coronacrisis kunnen eveneens uitstel van betaling of een minnelijk afbetalingsplan vragen.

Indien u gebruik wenst te maken van uitstel of spreiding van betaling, dan vragen wij u uitdrukkelijk om contact op te nemen met uw Payroll Business Partner.
Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK