09/11/2020

COVID-19: tijdelijke werkloosheid voor werknemers in Belgie

Naar aanleiding van de COVID-19 crisis, heeft de Belgische regering de afgelopen maanden verschillende maatregelen genomen. 

Van 13.03.2020 tot en met 31.08.2020 werd een zeer eenvoudige vorm van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” (hierna: “coronawerkloosheid”) ingevoerd. Op 1 september werd de toegang tot dit regime beperkt tot hard getroffen ondernemingen en sectoren aangezien de corona-cijfers en dus de economie opnieuw verbeterden. Andere werkgevers moesten in die periode een beroep doen op economische werkloosheid.

Met de aankondiging van de tweede lockdown werd echter beslist om de coronawerkloosheid opnieuw in te voeren als algemene steunmaatregel voor alle ondernemingen die getroffen worden door de COVID-19 crisis. Er wordt dus niet langer een onderscheid gemaakt tussen “hard getroffen onderneming”, “hard getroffen sector” en andere ondernemingen.
De coronawerkloosheid is opnieuw van toepassing van 01.10.2020 tot en met 31.03.2021.

In deze nieuwsbrief vatten we de voorwaarden en procedure van coronawerkloosheid nog eens samen.

Volledig of gedeeltelijk werkloos

Indien uw onderneming getroffen is door de COVID-19 crisis (bvb. minder werk, gesloten winkel, etc…) kan u gebruik maken van de coronawerkloosheid. Ook indien uw werknemer verplicht in quarantaine moet (maar niet ziek is), de school/crèche van het kind van uw werknemer sluit (“quarantaineverlof”) of uw werknemer een opvangprobleem heeft omdat zijn kind in quarantaine moet, kan gebruik gemaakt worden van deze coronawerkloosheid.

Ter herinnering: het is mogelijk om de arbeidsovereenkomsten ofwel volledig te schorsen (de werknemer werkt niet meer) ofwel gedeeltelijk (de werknemer werkt nog één of meerdere dagen per week). Indien er wordt gekozen voor gedeeltelijke werkloosheid bepaalt de werkgever hoeveel dagen de werknemers nog kunnen werken. De werknemers moeten hier niet mee akkoord gaan, maar moeten hierover wel geïnformeerd worden. 

Procedure

Indien u als werkgever coronawerkloosheid wenst aan te vragen, dient u de volgende stappen te ondernemen:

  • Informeer uw werknemers schriftelijk voor de aanvang van de coronawerkloosheid over (zie onze newsletter van 16.07.2020):
    •  de periode van coronawerkloosheid; 
    • het aantal dagen waarop de werknemer tijdelijk werkloos is en in geval van gedeeltelijke coronawerkloosheid, ook het aantal dagen waarop de werknemer wel arbeidsprestaties levert
       
  • Laat uw Payroll Business Partner weten welke dagen de werknemers zullen werken en welke dagen ze werkloos zijn. 

Pro-Pay zorgt voor de nodige elektronische aangifte van deze werkloosheidsdagen zodat de RVA weet op welke uitkering de werknemer recht heeft.

Uitkering

De werknemer die tijdelijk werkloos is dient ofwel zijn vakbond te contacteren (indien hij/zij hierbij aangesloten is) ofwel de “Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen” om een dossier te openen en werkloosheidsuitkeringen te verkrijgen. Werknemers die eerder dit jaar reeds uitkeringen in het kader van corona-werkloosheid hebben genoten, moeten geen nieuw dossier openen.

De werkloosheidsuitkering bedraagt 70% van het maandelijks brutoloon. Het brutoloon is evenwel begrensd tot 2.754,76 EUR. Daarbovenop betaalt het werkloosheidsbureau nog 5,63 EUR per dag werkloosheid. In sommige sectoren bestaat er een bijkomende verplichting om een aanvulling te betalen bovenop deze werkloosheidsuitkering. 

Indien de werknemers gedeeltelijk werkloos zijn ontvangen ze hun gewone loon voor de dagen dat ze werken. 


Vakantiedagen 2020

Zoals aangegeven in onze newsletter van 15.09.2020, moeten werknemers hun vakantiedagen van 2020 ten laatste op 31.12.2020 opgenomen hebben (behoudens eventueel een klein aantal verlofdagen dat beperkt kan overgedragen worden naar volgend jaar). 

De toepassing van tijdelijke werkloosheid verandert daar niets aan: u moet er nog steeds op toezien dat de werknemers dit jaar alle vakantiedagen opnemen. De RVA zal immers geen uitkeringen tijdelijke werkloosheid toekennen voor de dagen wettelijke vakantie die nog niet opgenomen zijn tegen eind december. Er is tot op heden nog geen wetswijziging die een overdracht van vakantiedagen naar volgend jaar zou toelaten.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK