04/02/2019

Fiscale fiche 281 voor inkomstenjaar 2018

Binnenkort zullen alle Pro-Pay klanten gecontacteerd worden voor de opmaak van de fiches 281. Daarbij wordt geïnformeerd naar kosten eigen aan de werkgever toegekend buiten de payroll en bijkomende voordelen voor het inkomstenjaar 2018. Het is van belang dat deze fiches correct en tijdig opgemaakt zijn om eventuele boetes en belastingverhogingen te vermijden.

Jaarlijks maakt Pro-Pay voor haar klanten de ‘fiches 281’ op. Deze fiches vermelden inkomsten die onderhevig zijn aan bedrijfsvoorheffing. De werkgever verstrekt de fiches aan zijn werknemers, die deze gebruiken om hun belastingaangifte in te vullen. Ze dienen deze ook te bewaren met het oog op een mogelijke fiscale controle.

Er bestaan verschillende types van fiches 281. De meest voorkomende zijn:

  • Fiche 281.10: Fiche waarop de inkomsten voor loon- en weddetrekkenden vermeld worden.
  • Fiche 281.20: Fiche waarop de bezoldigingen van bedrijfsleiders vermeld worden.

We hebben al zicht op alle betalingen die via de payroll verwerkt werden. Nu hebben we nog informatie nodig over de relevante betalingen aan werknemers in 2018 die nog niet opgenomen werden in de loonfiches.

In de praktijk betreft het:

1. Terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever buiten de payroll

Hierbij is het voor Pro-Pay van belang om te weten hoe deze kosten vastgesteld werden: (i) gebaseerd op bewijsstukken (vb. facturen, bonnen, parkeertickets,…), (ii) gebaseerd op ernstige en met elkaar overeenstemmende normen, of (iii) op een andere wijze.

2. Bijkomende voordelen toegekend aan werknemers

Voorbeelden zijn voordelen in natura (lening, huisvesting,…), stock opties, derdebetalersovereenkomst openbaar vervoer,…

De uiterste datum om de fiches over te maken aan de fiscus en de werknemers is 28 februari 2019. Het is voor de werkgever van het grootste belang dat de fiches 281 correct en volledig worden opgesteld en binnen de uiterlijke indieningstermijn worden ingediend. Indien dat niet het geval is kan de fiscus een boete van € 50 tot € 1.250 en/of een belastingverhoging van 10% tot 50% opleggen.
Bovendien zal de fiscus voor kosten die niet op de fiches 281 opgenomen zijn, de aftrek als beroepskost door de werkgever weigeren.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK