10/11/2021

Indexprognose januari 2022 PC 200

Elk jaar in januari worden de lonen van de werknemers die onder paritair comité 200 (PC 200) vallen aangepast aan de levensduurte. In België wordt dit de indexering van de lonen genoemd.

Deze indexering is het systeem waarbij de lonen gekoppeld zijn aan de evolutie van het afgevlakte gezondheidsindexcijfer. Het maandelijkse loon wordt verhoogd met een percentage op basis van de inflatie van het voorbije kalenderjaar. Het indexatiesysteem van PC 200 is van toepassing op alle werknemers die onder dit paritair comité vallen.

Op basis van de huidige vooruitzichten zal het indexpercentage voor de maand januari 2022 ongeveer 3,29% bedragen.

We brengen u op de hoogte zodra het exacte percentage gekend is (begin januari 2022).

Wij laten u bij deze ook graag weten dat er momenteel sectorale onderhandelingen plaatsvinden. In het PC 200 is er reeds een ontwerpakkoord bereikt. Naast het indexpercentage van 3,29%, moet u als werkgever voor het totale loonbudget ook zeker rekening houden met de volgende zaken die overeengekomen zijn in het ontwerpakkoord:

  • Er werd een koopkrachtverhoging afgesproken, waardoor de bruto maandlonen van de werknemers met 0,4 % zullen stijgen vanaf 1 december 2021.
  • Ondernemingen die in 2019 en 2020 winst hebben gemaakt en een gestegen omzet hebben, moeten een eenmalige coronapremie onder de vorm van consumptiecheques toekennen aan hun werknemers. Als de omzet van het bedrijf minimum 5 % is gestegen, bedraagt de coronapremie € 125. Als de omzet van het bedrijf minimum 10 % is gestegen, bedraagt de coronapremie € 250. Deze coronapremie moet uiterlijk worden uitgereikt op 31 december 2021.
  • De fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer zal verhoogd worden van € 0,10 per afgelegde kilometer naar € 0,20 per afgelegde kilometer.

! De precieze regels en voorwaarden omtrent de toekenning van deze loonelementen zijn momenteel nog niet bekend. Wij informeren u over het resultaat van de onderhandelingen in een volgende nieuwsbrief zodra er een definitief akkoord is.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK