24/06/2020

Schorsing opzeggingstermijn tijdens tijdelijke werkloosheid overmacht

In onze nieuwsbrief van 13 mei ll. lieten we u weten dat er een wetsvoorstel was aangenomen waardoor de opzeggingstermijn voortaan zou geschorst worden tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid overmacht corona (hierna “coronawerkloosheid”).

Afgelopen maandag, 22 juni, is deze wet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en ze is vanaf die dag ook van kracht.

 

Opzeggingstermijn en schorsing van de opzeggingstermijn

De nieuwe wet bepaalt dat:

  • De opzeggingstermijn die de werkgever betekent geschorst wordt tijdens de coronawerkloosheid, hetgeen inhoudt dat de opzeggingstermijn verlengd wordt met de dagen dat de werknemer in tijdelijke werkloosheid was.
  • Voor opzeggingstermijnen die reeds lopende waren op 22 juni betekent dit dat de opzeggingstermijn tot 22 juni niet wordt geschorst, maar dat vanaf 22 juni de opzeggingstermijn wél wordt geschorst. Er is dus geen retroactieve werking, zoals eerst was aangekondigd.
  • Er is één uitzondering op voormelde regel: voor de opzeggingstermijnen die begonnen zijn vóór 1 maart 2020, verandert er niets. Deze opzeggingstermijnen worden niet geschorst tijdens de coronawerkloosheid, ook niet na 22 juni.

 

Actiepunten

  • Kijk voor werknemers in tijdelijke werkloosheid voor wie reeds een opzeggingstermijn betekend werd na vanaf wanneer de opzegging loopt en of er met een schorsing van de termijn rekening moet gehouden worden.
  • Voor nieuwe ontslagen die de werkgever betekent aan een werknemer in tijdelijke werkloosheid waarbij een opzeggingstermijn moet gepresteerd worden, geldt vanaf nu een schorsing voor de dagen coronawerkloosheid.
Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK