24/10/2019

Sectorakkoord 2019 - 2020 voor paritair comité 207

Het sociaal overleg vindt in België plaats op 3 niveaus: interprofessioneel/federaal, sectoraal en binnen de onderneming. Eind april van dit jaar werden op federaal en interprofessioneel niveau de loonnorm en verschillende tewerkstellingsmaatregelen vastgelegd die de basis vormen voor de sectorale onderhandelingen.

Binnen PC 207 werden deze onderhandelingen intussen gevoerd, wat eind juni resulteerde in een sectorakkoord voor de jaren 2019 - 2020 (geldig van 01.01.2019 tot en met 31.12.2020). We willen u hieronder een overzicht bezorgen van de belangrijkste beslissingen voor de komende twee jaar in uw sector.

1.Lonen

Voor de ondernemingen die op bedrijfsniveau geen cao’s afsluiten over de lonen (=“niet-geconventioneerde ondernemingen”), worden de effectief uitbetaalde lonen en de ploegenpremies van de bedienden waarvan de functie werd opgenomen in de classificatie van de functies, verhoogd met 1,1% op 01.01.2020. Indien op ondernemingsniveau reeds loonsverhogingen werden toegekend voor een equivalent bedrag, dienen deze verhogingen aangerekend te worden op de 1,1% loonsverhoging zoals voorzien in het sectorakkoord.

De bruto minimum ervaringsmaandlonen werden verhoogd met € 20,7996 vanaf 01.07.2019 en worden met € 13,8664 verhoogd vanaf 01.01.2020.

De verhoging van de lonen volgens het indexmechanisme voorzien in de sector of volgens de vaststaande ondernemingsbarema’s blijft van toepassing naast de 1,1% loonsverhoging.

Ondernemingen die op bedrijfsniveau gebonden zijn door een cao over lonen (= “geconventioneerde ondernemingen”), zijn vrij om op ondernemingsniveau onderhandelingen te voeren over de invulling van de 1,1% maximale koopkrachtverhoging waarin het interprofessioneel akkoord voorziet.

2.Eindejaarspremie

Het maximum bedrag voor de eindejaarspremie van de handelsvertegenwoordigers wordt met 1,1% verhoogd tot € 2.152,89 (huidig bedrag € 2.129,47).

3.SWT en tijdskrediet

Wat betreft SWT en tijdskrediet brengt de sector zijn bepalingen in overeenstemming met wat er op het niveau van de Nationale Arbeidsraad werd beslist.

De sector voorziet in een bijzondere regeling in het kader van de zachte landingsbanen voor werknemers die volcontinu of in een vaste nachtploeg werken. Indien zij de leeftijd van 55 jaar bereikt hebben en mits akkoord van de werkgever, kunnen zij overstappen naar een dagfunctie waarbij zij tijdelijk en gedeeltelijk hun ploegenpremie behouden.

4.Opleiding

De sector voorziet een opleidingsinspanning van gemiddeld 4 dagen per jaar per voltijds equivalent en verwacht daarbij van alle ondernemingen in de sector een actieve bijdrage.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK