24/07/2020

Consumptiecheque

Consumptiecheque

In deze nieuwsbrief bespreken we een nieuwe en eenmalige vorm van verloning van werknemers die vrij van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen kan toegekend worden, met name de consumptiecheque. Deze cheque werd door de Belgische overheid geïntroduceerd met als doel enkele zwaar getroffen sectoren te steunen.

Voorwaarden

Zoals u ongetwijfeld weet heeft de huidige COVID-19 crisis een bijzonder zware impact op de horeca- cultuur- en sportsector en op kleine handelszaken die langer dan een maand de deuren moesten sluiten. Om deze sectoren te steunen introduceert de Belgische regering een nieuwe cheque die éénmalig, tot en met 31 december 2020, kan uitgereikt worden voor gebruik in voormelde sectoren. 

De cheque kan vrij van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen kan worden toegekend voor zover voldaan is aan onderstaande voorwaarden:

  • De cheque mag niet worden verleend ter vervanging of omzetting van loon, premies of andere voordelen, al dan niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen;
  • De toekenning van de cheque moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst op het niveau van de sector of de onderneming of, voor ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging, in een individuele overeenkomst met de werknemers;
  • De cheque mag een maximale waarde van € 10 hebben en de werkgever mag aan een werknemer maximaal € 300 aan cheques toekennen.
  • De cheque mag noch geheel noch gedeeltelijk in geld omgeruild worden;
  • De cheque wordt op naam van de werknemer afgeleverd.
  • De cheque is slechts geldig tot en met 7 juni 2021.

De toekenning van de consumptiecheque kan gebeuren door één van de erkende uitgevers van andere types van cheques zoals maaltijdcheques maar kan ook door de werkgever zelf. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze cheque elektronisch toe te kennen maar wetgeving daarover is mogelijk nog op komst. 

Aandachtspunten

Indien u consumptiecheques wenst toe te kennen aan u werknemers, leef dan de bovenstaande voorwaarden na zodat u deze vrij van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen kan toekennen. Pro-Pay kan u een model van overeenkomst bezorgen waarin de toekenningsvoorwaarden van de consumptiecheque worden opgesomd.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK